top of page

(GAST)LESSEN

Hieronder staan links naar organisaties en personen die gastlessen verzorgen of werkvormen aanbieden, en op die manier kunnen bijdragen aan een waardevolle inrichting van burgerschap.

 

Let op: een gastles alleen is natuurlijk niet voldoende voor goed burgerschapsonderwijs, maar geeft vaak wel een mooie invulling. Heb je hulp nodig bij het inbedden van burgerschap in beleid, klik dan hier.

 

Wil jij jouw gastles, lesontwerp of activiteit hier vermeld zien? Stuur mij een email of neem contact op via het contactformulier.

Op de hoogte blijven?

Ontvang updates over nieuwe (gast)lessen en ander nieuws van burgerschapseducatie.com

Bedankt voor het inschrijven!

Vrijheid en gelijkheid

Vrijheid en gelijkheid

Golden cage.jpg

Golden Cage

Golden Cage biedt voorstellingen aan over tal van onderwerpen als geld, racisme, mediawijsheid, seks en milieu.  ''Wij geloven dat kunsteducatie op een andere manier benaderd zou moeten worden.  Het is onze missie om kunst en creativiteit concreet en toepasbaar te maken voor elke leerling, zodat iedereen er echt iets aan heeft. Ook als je geen kunstenaar wilt worden!''

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: op aanvraag

veteraan_edited.jpg

Nationaal comité 4 & 5 mei

Het nationaal comité 4 en 5 mei biedt verschillende lesprogramma's en activiteiten maar ook gastlessen. Gastsprekers vertellen elk hun eigen verhaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederland of Nederlands-Indië of over recente conflicten en vredesmissies.

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Vrijheid en gelijkheid

Macht en inspraak

Even centraal.jpg

Even centraal

Ga eenvoudig aan de slag met activerende werkvormen met de Box Politiek van Even Centraal. In elke box vind je acht keer dezelfde set kaartjes, voor groepjes van vier. Zo kun je eenvoudig de onderwerpen politieke partijen, het spectrum, politieke stromingen en politieke vraagstukken bespreken. Als docent zie je direct of leerlingen de juiste keuzes maken en kun je makkelijk bijstellen. Dat is leren op de kaarten op tafel. Kijk op even-centraal.nl voor meer informatie.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: 69,58

Afbeelding2.jpg

NJR - Jong in Europa

Jong in Europa (NJR) biedt gastlessen aan over de Europese Unie (EU). Veel mensen zien de EU nog  als een ver-van-mijn-bedshow, toch heeft de EU veel invloed op het leven (van jongeren) in  Nederland. In de gastles delen we kennis en informatie over de EU, maar gaan we ook het gesprek  aan met jongeren over de thema's die zijzelf belangrijk vinden. Zo proberen wij met de gastles de EU  dichter bij de jongeren te brengen en de meningen/zorgen/ideeën van jongeren beter aan te kaarten  bij (EU) beleidsmakers.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: gratis, alleen reiskosten

Democratisce cultuur

Democratische cultuur

DKJL-1.jpg

Discussiëren Kun Je Leren

Stichting Discussiëren Kun Je Leren biedt kinderen en jongeren (po, vo, mbo) een podium hun stem te laten horen. DKJL gaat uit van de gedachte dat een meningsverschil niet hoeft te leiden tot een conflict en dat discussievaardigheden belangrijk én leuk zijn om te leren. DKJL begeeft zich op het snijvlak van debat, discussie en dialoog. We organiseren masterclasses en eigentijdse ontmoetingen. Daarmee versterken we de mondelinge taal, burgerschaps- en sociaal emotionele competenties.

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: op aanvraag

modules-burgerschap.png

Burgerschapskaarten

Ben jij op zoek naar een actuele en toegankelijke methode voor
burgerschapsonderwijs die aansluit bij de belevingswereld van jouw leerlingen? Dan zijn de Burgerschapskaarten van Methode M echt iets voor jou! De methode bestaat uit 20 lessen (we noemen ze kaarten). Met behulp van onze kaarten gaan leerlingen op een actieve manier met de burgerschapscompetenties en elkaar aan de slag. Naast de theorie, zijn er ook doe-opdrachten die een beroep doen op de creativiteit van de leerling, zoals een rollenspel, presentatie of interview.

Doelgroep: VO

Kosten: op aanvraag

Identiteit

Identiteit

Jack Keijzer_edited.jpg

Jack Keijzer

Jack Keijzer is een man met een missie. Sinds hij zijn zoon verloor door een moord in het drugscircuit ziet Jack het als zijn taak om jongeren te waarschuwen en met hen het gesprek aan te gaan over drugs. "Wanneer kinderen op een moment voor de keuze staan of ze wel of niet drugs gaan gebruiken, hoop ik dat ze nog eens aan mijn verhaal denken", vertelt Keijzer.'' Een zeer ingrijpende gastles.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Paul Spruit_edited.jpg

Paul Spruit

Paul Spruit is onder meer bekend van het boek 'één moord kost meer levens', geschreven door Peter R. de Vries. Paul heeft 12 jaar in de gevangenis gezeten en ook een TBS maatregel gehad. Inmiddels ziet hij het als zijn missie om zijn ervaringen te vertellen aan de jeugd en hen net dat kleine zetje te geven om hen voor een dergelijke toekomst te behoeden. Een heel boeiende gastles!

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: €200,- tot €250,- per dag

h3lab.jpeg

H3Lab Onderwijs

H3Lab Onderwijs biedt, naast coaching en begeleiding van leerlingen en docenten, levenslessen aan op scholen. Coaches van H3Lab Onderwijs verzorgen deze lessen op scholen en docenten kunnen terecht in de lessen-database waarin alle lessen (inclusief lesplannen) uitgewerkt staan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: groepsvorming, veiligheid in de klas, geld en alles wat daarbij komt kijken, sex, omgaan met gevoelens en emoties, genderdysforie, maar ook plannen en organiseren.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Erik-de-graaf.jpeg

Erik de Graaf

Erik de Graaf zet met zijn interactieve workshop ‘Wat zou jij doen?’ jongeren aan tot denken en discussiëren over morele dilemma’s.Hij vertaalt scenes uit zijn graphic novels Scherven en Littekens naar dilemma’s van de huidige tijd en laat de jongeren op een toegankelijke manier ontdekken hoe ze over dingen denken en welke keuzes ze zouden maken in bepaalde situaties. Ze leren zichzelf en hun vrienden beter kennen.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Kopie van KDPfoto-9066_edited.jpg

KLEINKUNSTIG

Kunsteducatie: dé manier om leerlingen op positieve wijze, actief aan het denken (en maken!) te zetten rondom burgerschap. Kleinkunstig verzorgt jaarlijks voor meer dan 125.000 kinderen en jongeren kunsteducatie op school. Professionele workshopdocenten passen de workshops aan aan leeftijd, leerniveau, thema en specifieke wensen vanuit school. De workshopdocenten werken vanuit passie en expertise met de leerlingen aan workshops als: Podcast Maken, Spoken Word, Vloggen, Serieuze Satire, #Ditbenik-theater en Stepdance.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Diversiteit
Diversiteit

Diversiteit

Sexmatters_edited.jpg

Sexmatters

Sexmatters biedt workshops en trainingen aan met als doel het bespreekbaar maken van (gender)ongelijkheid en het bevorderen van een sociaal veilige omgeving dmv gedragsverandering. De thema's die wij behandelen zijn: gender, seksualiteit, consent en sociale veiligheid. Wij bieden workshops aan (in een serie van 3) die gaan over eerder genoemde thema's. De workshops zijn interactief, age-appropriate en passend bij het soort onderwijs dat iemand volgt. ​

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Stichting Confro

Stichting Confro is een Rotterdamse Stichting wat weerbaarheid, theater en andere kunstvormen inzet als middel om in dialoog te gaan. De maatschappelijke thema’s waar wij ons binnen het onderwijs vooral op richten zijn; sexting, exposing, victim blaming, social media, wapengeweld, straatcultuur, seksualiteit, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, groepsdruk, pesten, veiligheid, keuzevrijheid, discriminatie, gaslighting, huiselijk geweld, kindermishandeling en de weerbaarheid en emotionele ontwikkeling van de leerlingen.

Doelgroep:  PO tot WO

Kosten: op aanvraag

Schiedams lef.png

Schiedams LEF

Schiedams LEF helpt scholen om diversiteit te bespreken. Workshops van Schiedams LEF zijn geschikt voor studiedagen of inspiratiedagen. In deel 1 wordt het interactieve Geboortespel gespeeld met 10 soorten diversiteit. Deel 2 gaat in op de manier waarop je blijvend aandacht kunt besteden aan discriminatie, genderidentiteit en diversiteit. Wat is ervoor nodig en hoe zorg je ervoor dat er geen ‘overkill’ ontstaat?

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Homo in de klas.png

Homo in de Klas

Al ruim tien jaar biedt Homo in de Klas een lesmodule aan over seksuele diversiteit voor christelijke middelbare scholen. Met een lesbrief kan de docent zelf een introductie kan geven op het onderwerp. Tijdens de tweede les komen er één of twee voorlichters langs, de homo/lesbienne/… in de klas. Zij delen hun verhaal waarna de leerlingen vragen mogen stellen. Door deze methode neemt de acceptatie en emancipatie van LHBTI-leerlingen toe.

Doelgroep: VO

Kosten: €50 per gastles

CIDI.png

CIDI

CIDI kan op uw middelbare school of MBO-instelling komen spreken over onderwerpen als antisemitisme, Jodendom, Joodse geschiedenis, de Holocaust, het Midden-Oosten conflict en Israël.

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: € 150 + reiskosten

Final_IncludedProducten2023-8.jpeg

INCLUDED

Deze workshop van Included heeft als doel om leerlingen aan het denken te zetten over onderwerpen als gender, seksualiteit en consent. Door middel van het kaartspel met verschillende gespreksstarters, krijgen leerlingen de kans om ervaringen te delen, vragen te stellen en hun mening te vormen.
De workshops zijn interactief en zijn beschikbaar in een variant van 1 uur, en van 2.5 uur. 

Doelgroep: VO

Kosten: Op aanvraag

Solidariteit

Solidariteit
DVER_youngimpact_27_08_2021-88.jpg

Young Impact

Met de lesprogramma’s van Young Impact stimuleren we talentontwikkeling en maken we jongeren maatschappelijk actiever. Wij helpen daar jou als docent bij. Op school gaan jongeren, ook onder begeleiding van onze professionele trainers, op een actieve manier zelf aan de slag om met hun eigen talent in actie te komen voor wat zij belangrijk vinden. Gedurende het schooljaar organiseren we diverse events en activiteiten waar je met je klas of hele school aan mee kunt doen. Jongeren leren vanuit hun identiteit iets te betekenen voor de ander.

Doelgroep: VO, MBO, PO, PKT, VSO

Kosten: op aanvraag

Digitaal samenleven

Digitaal samenleven

fzes.jpg

Stichting F6

Stichting F6 organiseert al 10 jaar projecten voor het VO en MBO op het gebied van burgerschap/maatschappijleer d.m.v. cultuur en media. Wij komen op school met het project Channel 6 News (met NOS journalisten!) waar wij jongeren meer leren over nieuws en nepnieuws door hen zelf nieuwsreportages te laten maken. Met het modeproject Create Your Political T-shirt komen we met de leerlingen praten over mode en statements, waarna ze zelf hun eigen T-shirt gaan maken!

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: op aanvraag
(kortingscode te krijgen via chat voor 10% korting)

Duurzaamheid

Duurzaamheid

DSC03080.jpeg

Day For Change

Hoe laat je leerlingen aan de slag gaan met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Day for Change gelooft dat duurzame economische ontwikkeling, goed voor mens, dier en de planeet bijdraagt aan een inclusieve wereld zonder armoede met gelijke kansen voor iedereen. Wij willen met onze educatieve activiteiten bijdragen aan de vorming van een nieuwe generatie bewuste wereldburgers die door hun economisch handelen bij zullen dragen aan een eerlijker wereld.

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: op aanvraag

Afbeelding1.jpg

NJR: Natuurtalenten

De werkgroep Natuurtalenten van de NJR geven gastlessen over biodiversiteit, voedselsystemen en voedselproductie. Daarnaast wordt de stem van de leerlingen door de jongerenvertegenwoordigers meegenomen naar de internationale politiek. De werkgroep natuurtalenten bestaat uit een team van betrokken jongeren die op een laagdrempelige manier het gesprek aangaan met de klas. Worden jouw leerlingen ook natuurtalenten?

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: Gratis, alleen reiskosten

Afbeelding4.jpg

NJR: Jong & Duurzaam

De werkgroep Jong & Duurzaam van NJR bestaat uit een groep jonge vrijwilligers die gastlessen geven op basis, middelbaar en hoger  onderwijs. Het doel van de gastlessen is om jongeren bewust te maken rondom thema's als  duurzaamheid en klimaat en te horen hoe zij hun toekomst voor zich zien, bijv. tijdens de gastles ‘Stad van de Toekomst.’ De input van de gastlessen wordt door onze jongerenvertegenwoordigers meegenomen naar de (inter)nationale politiek, om de stem van jongeren daar te laten horen!

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: Gratis, alleen reiskosten

Globalisering

Globaliserig
nuffix.png

Nuffic

Wij zijn Nuffic, het Nederlandse expertisecentrum voor internationalisering van het onderwijs in Nederland. Onze missie is: iedere leerling in Nederland is internationaal competent en geeft zo mede vorm aan de diverse samenleving. Goed lesmateriaal voor internationalisering lijkt soms moeilijk te vinden. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Wij hebben bergen inspiratie en materialen voor je.

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: Op aanvraag

Waterfoto St. Andrews.png

MoMo Education

MoMo Education by Sister Schools Foundation biedt scholen een tweejarig digitaal educatief uitwisselingsprogramma met scholen in Kenia. MoMo Educatie is erop gericht om wereldwijd bewustzijn en samenwerking te vergroten en daarmee ongelijkheid tussen mensen en landen te verkleinen. MoMo's doel is dat leerlingen een breder perspectief krijgen op hun leefwereld en actief betrokken raken bij community-projecten. De zusterband tussen de scholen wordt gefaciliteerd via ons Digitale Educatieve Exchange Platform (DEEP).

Doelgroep: PO, VO, MBO

Kosten: Op aanvraag

Afbeelding3.jpg

NJR - VN Jongeren

Het doel van de werkgroep VN Jongeren (NJR) is om te luisteren naar jongeren in Nederland en hun stem te  vertalen naar het globale politieke veld. We doen dit door scholen te bezoeken en een divers aanbod  van gastlessen aan te bieden die dienen om jongeren informatie te geven over de onderwerpen van  de gastlessen, maar vooral om de input, meningen en ideeën van jongeren op te halen. Enkele van  de gastlessen die wij bieden zijn gastlessen over kansenongelijkheid, mentale gezondheid, migratie,  beeldvorming, fysieke veiligheid en sociale veiligheid.

Doelgroep: VO, MBO

Kosten: Gratis, alleen reiskosten

Technologisch burgerschap

Technologisch burgerschap

Aanbod volgt nog

bottom of page